رجیستری چند سالی است که در کشور جهت جلوگیری از قاچاق گوشی همراه اجرایی شده است. سامانه همتا نیز به همین منظور راه اندازی شد. پس از اجرایی شدن این طرح می توان در این سامانه استعلام اصالت گوشی کرد تا افراد به راحتی بتوانند گوشی اصل و قاچاق را از هم شناسایی کنند. پس از خرید گوشی کد فعال سازی در اختیار کاربر قرار می گیرد و از این طریق می توانند نسبت به فعال سازی گوشیشان اقدام نمایند.
طرح رجیستری گوشی از مهرماه سال ۹۶ راهاندازی شد. در واقع با اجرایی شدن این طرح تمامی گوشی های هوشمند قاچاقی که وارد کشور شده اند از کار می افتند و سپس گوشی هایی که از طریق گمرک وارد شدند فعال باقی خواهند ماند. این طرح با پیشرفت تا فاز سوم واجب غیر فعال شدن حدود ۳۰ هزار گوشی آیفون در کشور شد. گوشی های بلک بری، موتورولا و گوگل در برنامه بعدی غیر فعال شدن توسط ریجستری قرار دارند.
سامانه همتا
سامانه همتا یا سامانه هوشمند مدیریت تجهیزات ارتباطی سامانه ای است که با مشارکت وزارت صنعت معدن و تجارت، وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، اپراتور های تلفن همراه، ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز گمرک طرح ثبت تجهیزات دارای سیم کارت و یا همان رجیستری را منتسب کرده است. با اجرای این طرح، گوشی هایی که بدون گمرک و به صورت غیرقانونی وارد کشور شدهاند و حکم ثبت سامانه همتا را ندارند پس از ۳۰ روز از کار خواهند افتاد. در این مدت خدمات داخلی را دریافت نمی کنند و برای همیشه از دسترس خارج خواهد شد. به این ترتیب است که اپراتور سیم کارت و سریال نامبرده یا همان کد imei مدل گوشی را شناسایی کرده و اگر در سامانه به ثبت نرسیده باشد دیگر خدماتی به آن ارائه نخواهد داد.
گوشی هایی که به صورت قانونی و از طریق گمرک وارد کشور شده اند فعال باقی خواهند ماند تعداد آن شناسه هایی که به هر گوشی تعلق می گیرد به تعداد درباره سیمکارتهای تعبیه شده در آن بستگی دارد که این شناسه بر روی بسته بندی محصول و یا در پشت باتری هک شده است. به علاوه از طریق *#06# قابل استعلام است.
جهت رجیستری گوشی با پاسپورت باید سه مرحله انجام بگیرد:
رجیستری گوشی با پاسپورت: اگر از کشور دیگری وارد ایران شده اید و گوشی را از آنجا تهیه کردید تنها ۳۰ روز می توانید از خدمات و اپراتور ایران استفاده کنید. جهت رجیستری کردن گوشی تان باید به صورت حضوری اقدام نمایید. در این صورت اطلاعات مربوط به مسافرت و دستگاه مانند شناسه مربوط به گوشی، نام و نام خانوادگی مسافر، کد ملی، شماره تماس با دیگراطلاعات مربوط به دستگاه توسط گمرک ثبت و تایید خواهد شد.
پرداخت عوارض گمرک دستگاه سیم کارت خور: در صورتی که مسافر ایرانی است پس از اظهار حضور یک ماه فرصت دارد تا به سایت گمرک جهت پرداخت عوارض گوشی اقدام کند. در صورت خارجی بودن اتباع نیز باید پس از انقضای مدت یک ماه از تاریخ حضور در کشور باید نسبت به رجیستر کردن گوشی به صورت حضوری توسط خود در نزدیکترین گمرک اجرایی مسافری اقدام کند.
مرحله سوم دریافت کد فعالسازی است. برای رجیستر کردن گوشی با پاسپورت پس از گذراندن دو مرحله فوق پیامکی از سمت سامانه همتا برای شماره نصب شده ارسال خواهد شد. اگر شماره تماس مسافر به نام خود شخص باشد کد فعالسازی برای شماره اعلامی ارسال خواهد شد. اگر شماره تماس اعلام شده به نام شخص دیگر باشد در پیامک ارسال شده از مسافر در خواست خواهد شد تا سیم کارت به نام خود را تهیه کند. پس از تهیه سیمکارت، مسافر میتواند با تشکیل کارتابل در سامانه همتا با مراجعه به قسمت اطلاعات کد فعال سازی را دریافت کند.
چگونه گوشی را رجیستری کنیم؟
پس از پرداخت هزینه های لازم می توانید گوشی را رجیستری نمایید. این کار از طریق سامانه همتا امکان پذیر است. از طریق سایت hamta.ntsw.ir به راحتی می توانید خدمات مد نظرتان را انجام دهید. همچنین اگر به اینترنت دسترسی نداشته باشید می توانید از طریق کد * ۷۷۷۷ #اقدام کنید. گزینه دیگر اپلیکیشن است که در گوگل پلی و یا بازار قابل دسترسی است.
هزینه رجیستری گوشی
یکی از بیشترین سوالات کاربران در این باره، هزینه رجیستری گوشی است. دقت داشته باشید که هنگام خرید گوشی فروشنده نباید هزینه رجیستری را هم از شما بگیرد. در حالت کلی هزینه دریافت گمرک برای ثبت گوشی های واردات حدود ۲۶ دلار برای هر دستگاه است .