پردازنده یا cpu مغز سیستم است که محاسبات و اجرای برنامه‌ ها را انجام می‌ دهد. این واحد دستورات را از رم می‌ گیرد و پردازش می‌ کند. در دستگاه‌ هایی مانند کامپیوتر، گوشی و تلویزیون وجود دارد. این قطعه بسیار کوچک و مربعی است که روی برد اصلی دستگاه قرار می‌ گیرد و با بقیه قسمت های گوشی در ارتباط است. بدون شک پردازنده مهمترین اجزای یک گوشی است که در انواع اسنپدراگون، مدیاتک اگزینوس، کایرون و … عرضه شده است. در ادامه به بررسی تفاوت‌ های هر کدام از آنها می‌ پردازیم. امروزه شرکت های مختلف اقدام به ارائه گوشی‌ های هوشمند متنوعی کرده‌اند که می‌ توان اپل، سامسونگ، شیائومی، هواوی، نوکیا و … را نام برد که تمامی این برندها از پردازنده های یکسانی در گوشی هایشان استفاده نمی کنند. تفاوت در نوع پردازنده هر یک از گوشی‌ ها موجب تفاوت در عملکرد و قیمت آنها می شود.

پردازنده اسنپدراگون

یکی از مواردی که کاربران هنگام خرید گوشی به آن توجه می‌ کنند پردازنده آن است. این قطعه تمامی راه های ورودی و خروجی گوشی را مورد آنالیز قرار می‌ دهد و سپس پردازش می‌ کند. هسته‌های پردازنده، واحد گرافیکی، رم و دیگر اجزای گوشی ارتباط مستقیم با این تراشه دارند. شایان ذکر است حتی دوربین های گوشی، روان بودن به هنگام اجرای برنامه های مختلف و بهینه کردن میزان مصرف باتری نیز از وظایف پردازنده گوشی است. این تراشه به دقت عمل می‌ کند که تمام عملکرد های گوشی به درستی اجرا شوند. در واقع می توان گفت این تراشه مانند مغز انسان عمل می کند.

هر کاری که روی گوشی تان انجام دهید به صورت مستقیم به پردازند فرستاده می شود و پس از پردازش روی صفحه نمایش قابل مشاهده می شود. در کل این فرآیند یک ثانیه به طول می‌ انجامد. در این میان یکی از معروف ترین پردازنده ها به شرکت کوالکام تعلق داشته که اسنپدراگون نام دارد. کوالکام شرکتی فعال در زمینه الکترونیک است که شهرت آن به دلیل تولید پردازنده‌ های گوشی موبایل مانند اسنپدراگون است. این پردازنده ها در انواع تک هسته ای، 2 هسته‌ای، ۴ هسته‌ای ۶ هسته ای و 8 هسته ای طراحی و تولید شده اند. این تراشه در دستگاه های مختلف از جمله اندروید ویندوزفون تعبیه شده است.

پردازنده اسنپدراگون

 

اسنپدراگون اولین پردازنده یک گیگاهرتزی برای گوشی همراه بود در جالیکه در گوشی‌ های هوشمند آن زمان از پردازنده‌ های ۵۰۰ مگ هسته ای می شد. در سال ۲۰۱۳ اولین سری از پردازنده اسنپدراگون ۸۰۰ معرفی شد و مدل‌ های قبلی را به عنوان سری جدید 200، ۴۰۰ و ۶۰۰ نامگذاری کرد. در واقع تراشه اسنپدراگون بهترین مدل پردازنده موجود در بازار در مقایسه با دیگر رقبا است. سری 400 این پردازنده از قابلیت های محدودی برخوردار می باشد و روی گوشی های پایین رده ارزان قیمت مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین سری ۶۰۰ آن در گوشی های میان رده استفاده شده و در آخر سری ۸۰۰ آن  مختص پرچمداران است. این پردازنده به دلیل مصرف پایین و تولید گرمای کم محبوبیت زیادی در بین کاربران دارد و به همین دلیل بهترین پردازنده لقب گرفته است. شارژ سریع قابلیت دیگری است که پردازنده اسنپدراگون به آن شهرت دارد.

 پردازنده مدیاتک

‏مدیاتک از شرکت کوالکام در سال ۲۰۲۰ سبقت گرفت به بزرگترین تولیدکننده تراشه های گوشی همراه تبدیل شد. در همان سال 351.8 میلیون گوشی همراه با این پردازنده وارد بازار شد. علت اصلی موفقیت این مدل پردازنده تمرکز آن بر تولید پردازنده‌ برای گوشی های ارزان قیمت بود. البته شایان ذکر است که بدون کمک شیائومی موفق نمی‌ شد زیرا شیائومی در سال ۲۰۲۰ موفق به تولید گوشی‌ های زیادی شد و بزرگترین مشتری این پردازنده بود. اوپو هم دومین مشتری بزرگ مدیاتک بود.

سامسونگ هم در بعضی از گوشی های خود از این پردازنده استفاده می کند. با وجود گسترش تولیدات این شرکت کاربران حرفه‌ای موبایل چندان از آن راضی نیستند. زیرا مدیاتک هرگز در پردازش یا محک عملکرد خوبی ندارد و این خود یک ضعف بزرگ است. دومین ضعف این پردازنده مصرف بالای باتری در گوشی های دارای آن می باشد. در حالت کلی محصولات این شرکت پر مصرف و گرمازا هستند.

پردازنده مدیاتک

 

 پردازنده اگزینوس

پردازنده اگزینوس توسط شرکت کره‌ای سامسونگ تولید و طراحی شد که کمپانی Meizu  هم از آن استفاده می کند. شاید بتوان گفت این پردازنده  یک رقیب جدی اسنپدراگون است. اگزینوس در گوشی های پرچمدار سامسونگ و محصولات میان رده این شرکت مورد استفاده قرار می گیرد. شرکت سامسونگ آخرین نسخه از این پردازنده را با نام  Mangonse  به بازار عرضه کرد. سری ۳۰۰۰ تا ۵۰۰۰ اگزینوس، در تراشه‌ های تک هسته‌ای و چند هسته‌ای قرار می‌ گیرند که برای گوشی‌ های پایین‌رده قابل استفاده می باشند.

سری ۷۰۰۰ و ۸۰۰۰ نیز در گوشی‌های میان‌رده و مقرون به صرفه استفاه شده است. سری ۹۰۰۰ هم برای گوشی های بالارده ماند گلگسی نوت و گلکسی اس مورد استفاده قرار می گیرد. در حالت کلی از اگزینوس در گوشی های گلکسی اس ۹، گلکسی اس ۹ پلاس و گلکسی نوت ۹ بههر گرفته شده است.

پردازنده اگزینوس

 

پردازنده کایرین

پردازنده کایرین توسط شرکت هواوی ساخته شد و در بیشتر گوشی‌های تولیدی این شرکت مورد استفاده قرار می گیرد. در ابتدا این پردازنده چزو تراشه های ساده بازار بود اما با ارائه مدل‌ های 950 و 960 پا به رقابت با شرکت های دیگر گذاشت. هواوی برای ارتقا عملکرد این پردازنده از هسته های قدرتمند a۷۲ استفاده کرد که موجب شد میزان مصرف باتری گوشی افزایش پیدا کند. در این راستا هواوی تکنولوژی Big Little را در گوشی‌های خود به کار گرفت که میزان مصرف باتری را کاهش دهد.

پردازنده کایرین

پردازنده اپل سری A

پردازنده اپل فقط در محصولات ساخت این شرکت مورد استفاده قرار می گیرد. معمولا این تراشه به دلیل طراحی و قابلیت هایی که دارد در رقابت با دیگر پردازنده های موجود در بازار قرار گرفته است. آخرین نسل این پردازنده A12 Bionic نام دارد که در آیفون XS، آیفون XS مکس و آیفون XR به کار گرفته شده است و در مقایسه با دیگر رقبا در جایگاه بالاتری قرار گرفته است. یکی از نقاط قوت این چیپست طراحی کاملا هماهنگ با سیستم عامل ios می باشد. هنگی پایین، سرعت بالا و کیفیت فوق العاده از جمله مزیت های استفاده از این نوع پردازنده است.

 

پردازنده اپل

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.